Dans

 

 

Home

 

 

Over mij

Contact

 

 

 

 

 

Samenvatting

‘Ambitie’

 

Ruim 25 jaar geleden in de danswereld gekomen en reflecterend op mijn leven realiseer ik me ook hoe bijzonder belangrijk dit dansen in mijn leven is en al zo lang!

Wat maakt dat zo bijzonder dat dat me zoveel geluk brengt? Daarover gaat deze pagina (met links naar meer)

 

 

 

 

Ontwerpen

Inspiratie

Technologie

Leren dansen

Management

Salsa

Coaching & educatie

Argentijnse tango

Cross overs en Integrale Mobiliteit

Mijn dansscholen

 

Mijn dansleven

Beeldende kunst, dans en poëzie

Inspiratie

Samenvatting

 

 

Dat beide dansen improvisatie dansen zijn maakt het juist zo verslavend.

 

Met de muziek als basis ontstaat de dans in de interactie tussen man en vrouw.

 

Leiden en volgen, leiden en volgen… waarbij iedere heer anders leidt en iedere dame anders volgt. Dat is de magie van het samen dansen waar het contact zeker op dat moment exclusief en intens is.

 

Steeds weer met een ander gevoel en daarom ook is het veel wisselen van danspartners een deel van de danscultuur.

 

De dansen zijn Salsa en Argentijnse tango. De één loopt voor mij in de tijd in de ander over met nu dus vooral de Argentijnse tango (foto rechts).

 

Zowel Salsa als Argentijnse tango zijn verzamelnamen voor een scala aan dansen en daarbinnen stijlen in dans, stromingen in muziek. De dansen kennen beiden een hele eigen (andere) sfeer en entourage met geschreven en ongeschreven regels. Beide dansen hebben een rijke historie die zich vermengt met de hedendaagse muziek.

 

Beide dansen zijn partner dansen (alhoewel je natuurlijk ook solo ook veel kan doen) met een leider en een volger (meestal man en vrouw maar dat hoeft natuurlijk niet) en een rijke vocabulaire aan passen, bewegingen, figuren en styling. In de ‘must see’ film Salsa uit 1988 komt een scene met de duidelijke boodschap van de dame aan de heer: de man is de lijst en de vrouw het schilderij. Oftewel de leider laat de volger dansen; is primair daarmee bezig en in de ruimte die er dan is kan de leider eigen accenten en styling toevoegen.

 

 

Leren dansen

Salsa

Argentijnse tango

Ik ben geen danstalent, maar het plezier en de oefening (heel veel solo thuis dansen) maakt dat ik de vaardigheid ontwikkel (en ontwikkeld heb) en kan combineren met gevoel, creativiteit en het samen zijn.

 

De werkwijze is dus:

·       Zoek een goede dansschool

·       Ga op les (en weet dat je zo maar een paar jaar verder bent om het enigszins te leren)

·       Oefen veel thuis en leer de muziek kennen door veel naar te luisteren

·       Ga wanneer je daaraan toe bent uit dansen

·       Dans met meerdere partners

·       Kijk opnames online

·        Experimenteer, improviseer en reflecteer

·        Geniet van de dans, de danswereld en de liefde in de dans

 

Kijktip:

De Japanse film ‘Shall we dance’uit 1996

Over wat ik hierboven heb beschreven (en alle begin is moeilijk…)

 

Salsa is een verzamelnaam voor een aantal dansen waaronder Salsa, Merengue, Cha cha cha en Bachata. De oorsprong van de Salsa ligt in Cuba. Daar kwamen de dansstromingen met Afrikaanse en Europese (Spaanse) invloeden samen in de koloniale tijd en de periode dat Afrikanen als slaven naar Amerika werden gebracht.  De muziek heeft dus een oorsprong in Afrika in de jaren 20 van de vorige eeuw.

 

Uit de mix van stromingen ontstonden een groot aantal dansstijlen waarbij de Cuban Son heel belangrijk is als de basis voor wat later salsa wordt.  Het is ook de tijd dat mensen uit Latijns Amerika zich gingen verspreiden. Niet alleen uit Cuba maar bijvoorbeeld ook uit Puerto Rico. De immigranten zochten hun weg in de Amerikaanse droom. Met vallen en opstaan. De jaren 50 waren de hoogtij dagen van de big bands en zo ontwikkelde zich de Mambo.

 

Met de opkomst van de Rock&Roll zochten de muzikanten naar een verdere ontwikkeling van de muziek die krachtiger moest zijn. Zo ontstond in de 70tiger jaren de Salsa en werd deze populair onder jongeren vanuit alle culturen.

 

Son, Mambo en Salsa zijn in essentie varianten op een dans met een verschil in timing en dansstijl. De verspreiding van Salsa over de continenten maakt dat er veel variaties op het thema ontstonden.

In de jaren ’80 kreeg Salsa meer bekendheid door films als ‘Salsa’ en ‘Dirty Dancing’. In de jaren ’90 kwamen er meer dansscholen en ontstond er een zeer krachtige salsa cultuur in Nederland.

 

Meer weten: Link volgt later.

 

Kijktips:

History of salsa: From Afrika to New York.

·       Deel 1

·       Deel 2

·       Deel 3

History of Latin Music

·       History of Latin Music in the USA Part 1

·       History of Latin Music - The Salsa Revolution Part 2 

 

 

De drie dansen bij de Argentijnse tango zijn tango, wals en milonga. Daarbinnen zijn er weer heel veel variaties mogelijk ook door de keuze van de muziek.

De exacte oorsprong van de tango is niet duidelijk. Zeker is wel dat zij eind 19e eeuw is ontstaan aan de oevers van de Rio de la Plata, in Buenos Aires in Argentinië en Montevideo in Uruguay. Daar vermengde de dans en muziek van nakomelingen van zwarte slaven zich met die van seizoenarbeiders en immigranten uit Europa (de helft uit Italië en een derde uit Spanje) en van gaucho's, Zuid-Amerikaanse cowboys, die op zoek naar werk naar de stad waren getrokken.

In de gloriejaren van de tango in Buenos Aires zijn de jaren 1930-1950.

 

Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd, heeft hij veel tegenstanders gehad.

In 1924 werd een gekuiste vorm van de tango in geheel Europa ingevoerd. Zo ontstond de ballroomtango zonder de zo kenmerkende tango omhelzing en melodie.

De originele Argentijnse tango werd pas vanaf 1970 populair in Europa.

 

Meer weten: Link volgt later.

 

Kijktips:

 

·       The heart of the tango

·       Tango Its Not Just A Dance - History Documentary

·       "LEYENDAS DEL TANGO DANZA" - Tango Documental/Documentary

·       Santiago’s Dream

 

Mijn dansscholen

Mijn dansleven

(de belangrijkste)

Salsa

·       Dos Bailadores (Leiden)

(1995-2000)

·       Salsaventura (Den Haag)

(2000-2002)

 

Argentijnse tango:

·       Peter en Ina (Groningen)

(2017-heden)

·       Rob en Inez (Groningen)

(zomercursus 2018)

 

Ik was ABBA-fan, gek van Grease en ook discomuziek wist me te vinden. Het duurde wel tot na mijn 25ste dat dansen een deel werd van mijn sociale leven.

Stijldansen, disco dansen… Mijn toenmalige vriendin nam en me eind 1994 mee naar een salsafeestje in Leiden.

In februari 1995 ben ik begonnen met lessen en heb zo de enorme toename van de populariteit intens beleefd.

De dansschool Dos Bailadores in Leiden was daarin mijn tweede thuis. Leo Martina (overleden in mei 2015) en Monique Struch zijn daarin mijn helden. Ze hebben het gevoel van de Salsa leren kennen!

Tijdens de dansvakantie in Cuba in zomer 1996 leerde ik een Cubaanse dame kennen. De relatie (in Nederland) duurde tot zomer 1998. Dat was voor dansen ook de Cubaanse tijd

De jaren daarna ging ik verder bij Dos Bailadores en maakte bij Salsaventura de nieuwe stijl mij eigen. De piek van mijn salsa dansen liep door tot circa 2006. In die tijd reisde ik de Randstad door en zocht ik de gelegenheden om de bekende artiesten te zien.

 

Bij het begin van een nieuwe fase met co-ouderschap (2016) voelde het logisch om ook weer salsa te gaan dansen: nu in Groningen. Ik vond daar een nieuw thuis in het dansen zodat ik begin 2020 ook mijn  25 jarig salsa jubileum kon vieren. Nog steeds dansend met zoveel mogelijk dames…Van een beginner naar een routinier met nog steeds zoveel plezier… de verandering was dat ik nu tot de oudere dansers behoorde….

Daarom was het in 2017 tijd voor een nieuwe fase met de Argentijnse tango: nu al ruim drie jaar met veel plezier!

Meer weten: Link volgt later.